Tuesday, August 24, 2010

Cara Masak Sambal Tumis Udang



Bahan-bahan
500 gm udang - buang kulit
6-8 sudu makan cili kisar
5 biji bawang merah *
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
sedikit belacan*
1 biji bawang besar-hiris bulat
garam secukupnya
air asam jawa secukupnya
minyak untuk menumis

Cara Memasak
1. Kisar/tumbuk bahan-bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di kisar sampai naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga naik minyak/cili masak.
4. Masukkan air asam jawa lebih kurang 1/2 cawan bersama garam.
5. Masukkan udang dan hirisan bawang besar dan perlahan api dan biarkan dalam 10-15 minit.
6. Sebelum di tutup api rasa cukup asam garam dan barulah di padam api.