Saturday, August 21, 2010
Cara Masak Nasi Dagang
Nasi Dagang
Bahan-bahan:
5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
6 ulas bawang putih, mayang halus
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara memasak:
Didihkan air didalam periuk kukusan
Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam
Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus
Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.