Tuesday, August 24, 2010
Cara Masak Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - dicuci dan dilumur garam kunyit.
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili hijau - dipotong melintang
5 sudu cili giling - boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
2 biji limau nipis - diperah dan ambil jusnya
sedikit halia - dihiris halus
sedikit kicap cair
sedikit kicap pekat
sedikit sos tiram
Bahan-bahan kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cara memasak
1. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu garing. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis halia. Biarkan garing.
3. Masukkan bahan kisar. Kacau rata sehingga naik baunya.
4. Masukkan cili giling dan kacau lagi hingga pecah minyak.
5. Masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Kacau dan boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
5. Masukkan bawang besar dan cili hijau.
6. Masukkan ayam dan kacau rata.
7. Akhir sekali masukkan jus limau nipis dan kacau lagi rata-rata sebelum tutup api.
8. Siap dan boleh dihidangkan.